De zeven sluiers

Wat zijn de zeven sluiers van intimiteit en hoe pas je ze toe in je relatie met jezelf en met de ander.

De zeven sluiers

Liefde, seksualiteit en relaties: ze kunnen een bron van geluk zijn. Maar ook van verdriet, frustratie en onbegrip. Relaties die beginnen als een lustvol sprookje, maar al snel veranderen in een nachtmerrie. Je halsoverkop in een relatie storten en na een poosje wakker worden naast iemand van wie je weet ‘dit is het niet’. Het gevoel dat je steeds op ‘foute’ partners valt. Een langdurige relatie die behoorlijk in het slop is geraakt en waarvan je je afvraagt: moet ik blijven of kan ik maar beter gaan?

Veel van die problemen zijn terug te voeren op hechting en intimiteit. Hechting geeft een relatie de veerkracht die nodig is om moeilijke tijden op te vangen. Door samen het ritueel van de zeven sluiers te doorlopen, bouw je een hartsverbinding op en maak je je relatie een stuk stressbestendiger. Je vertraagt, waardoor de intimiteit kan groeien. Zonder haast of verplichting ontdek je stap voor stap wie die ander is en of er een echte klik is, op allerlei niveaus. Want seks is geen duizend-dingendoekje waarmee je alles oplost. Je leert luisteren naar het fluisterstemmetje van je intuïtie én naar subtiele gevoelens van verlangen, tederheid en genot. Per sluier voel je voor jezelf of je met deze man of vrouw door wilt of niet.

Je kunt de sluiers toepassen bij je eerste liefde en bij je laatste. En op elke leeftijd. Dus ook als je op je zeventigste nog een nieuwe relatie krijgt. Of als je na twintig jaar je relatie onder de loep wilt nemen. De sluiers geven je steeds weer een kans om samen een nieuw begin te maken en elkaar weer te ontdekken. Moet je dan per se een relatie hebben om de Sluiers te leren toepassen? Nee hoor, je kunt ook ontsluieren met jezelf en heel langzaam jezelf opnieuw omarmen. Heel waardevol, want de relatie met jezelf, die duurt een leven lang.

De zeven sluiers zijn eigenlijk zeven intimiteitsstapjes die mensen doorlopen als ze elkaar leren kennen. In de eerste sluier geef je elkaar heel onschuldig een kusje op de wang. Een beetje zoals toen je op de basisschool voor het eerst verliefd was. Je raakt elkaar alleen vluchtig aan, houdt elkaars hand vast. In sluier twee geef je elkaar een kus op de mond. In sluier drie zit je tegen elkaar aan. Het kusje op de mond wordt tongzoenen en het verlangen neemt toe. In de sluier daarna mag je vrijen, maar wel met kleren aan. Die gaan pas uit in de vijfde sluier. Dan mag je alles doen, behalve penetratie. Dat komt in sluier zes. Die is gericht op diepe intimiteit en overgave. In de laatste sluier, de zevende, is de samensmelting maximaal. Je kunt dan ook vrijen om een kind te maken. 

Wil je meer weten over hoe de Zeven Sluiers werken en hoe je er zelf mee aan de slag kunt voor jezelf omdat je iedere keer in de verkeerde relatie komt? of voor je relatie omdat je samen niet meer in verbinding bent? Ik kan je helpen.